Oxfam Intermón publica “Desigualtat 1 – Igualtat d’Oportunitats 0. La immobilitat social i la condemna de la pobresa”.

L’informe detalla com impera la desigualtat a Espanya des de l’última crisi econòmica que la va fer augmentar quatre vegades més del que s’ha pogut reduir durant la recuperació.

Espanya se situa com el quart país més desigual de la UE i el segon en el què la creixent bretxa entre les persones riques i pobres ha augmentat més. Una polarització que perjudica sobretot a les dones i les nenes.

L’any passat, el nombre de llars espanyoles en els quals no va entrar cap ingrés va augmentar en 16.500, arribant als 617.000. Al mateix temps, els ultramillonaris – persones els actius nets de les quals superen els 40 milions d’euros – van augmentar en un 4%.

L’estudi demostra que, a Espanya, la pobresa i la riquesa són hereditàries. Una persona nascuda en una família d’ingressos alts guanyarà un 40% més que una d’un nucli familiar amb renda baixa.

A més, la diferència de l’esperança de vida entre els barris més rics i més pobres, aconsegueix els 11 anys en ciutats com Barcelona o 7 en el cas de Madrid.

Segons el director general d’Oxfam Intermón, José María Vera, “Aquesta alarmant crisi global de desigualtat és el reflex del fracàs del sistema econòmic actual. Els Governs han d’actuar immediatament per a aconseguir canvis reals i un futur digne per a totes les persones i no només per a una minoria privilegiada”.